Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhakkak, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, filinta bir aromaya ve organize yanmayı sağlamlayacak cenahıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pürus” (saf harbi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faik oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en özen etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet yakın bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. eksiksiz hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime anık çelişmez olmak içindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde içilen bir puro ideal gönen değerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa oldukça makul ve içilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir kişi bu gönen değerinin puroya günah edilen bir kadir olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen üstelikı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değteamülimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değteamültirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna devir ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en uz kadir bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız madde ortalama 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu yol sıcaklıktan hür olmadığı için belli bir devir içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca bir tomar sıcaklık değteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti yağdırmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kadir iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faik gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in sabah akşam ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en uz opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.